Lyckad halvdag i hållbarhetens tecken

Lyckad halvdag i hållbarhetens tecken

Vilken dag vi fick tillsammans på Bryggerikrogen i vackra Nora! Inte bara att solen sken utan vi fick alla med oss en hel del nyttiga kunskaper inom området Hållbarhet som inte bara innefattar miljö utan även utveckling, ekonomi och social hållbarhet. Alla, 29 av 29, av de som svarade på utvärderingen hade lärt sig något nytt.

Inledning med det europeiska perspektivet

Direkt på länk från Bryssel bjöd Ebba Bjerkander, kontorschef för Central Sweden, på information om vad som är på gång runt EU-lagstiftningen gällande hållbarhet. Ebba förklarade också hur processerna fungerar på den europeiska arenan där beslutsvägarna är mycket längre än på det klassiska industriföretaget. För att sammanfatta det hela kan vi säga att:

  • Mycket inom hållbarhet slutförhandlas innan valet
  • Utfallet i EU-valet påverkar framtiden inom området hållbarhet
  • Den gröna industripolitiken påverkar all annan politik
  • EU-budgeten efter 2027 är en het potatis
Ebba Bjerkander ger oss det senaste direkt från på länk från Bryssel.

Ebba Bjerkander ger oss det senaste direkt på länk från Bryssel.

Husqvarna inspirerar

Mika Matero och Marcus Eriksson på Husqvarna passade på att visa en ny hållbar och elektisk produkt inom demolering och givetvis hur deras hållbarhetsarbete kommer att styra mot leverantörerna. Ledorden är Carbon, Circular och People och dessa följs upp genom tredjepartsverktyg.

Volvo ger oss råd

Juha Huhmarniemi på Volvo CE visade upp deras Sustainability Roadmap med Climate, Resource och People som ledord. Vi fick reda på att Volvo CE ska vara CO2-neutrala till 2040 och hur resan dit även kommer påverka underleverantören. Juha gav även ett förslag på en fyrstegsplan för leverantörer att arbeta med internt och med sina egna leverantörer då hela kedjan måste jobba liknande för bästa resultat.

  • Reduce your own emissions
  • Reduce your value chain emissions
  • Integrate climate into your strategy
  • Accelerate climate action in society

Tipset är att lägga fokus på de tre första stegen men viktigast är att inkludera klimatarbetet i affärsstrategin, det är då det börjar hända på riktigt.

Saab berättar om höga ambitioner

Emma Collins på Saab Dynamics berättade om deras resa mot zero emissions, Science Based Targets och att de ska sänka utsläppen i värdekedjan inklusive den egna produktion, så kallat scope 1 och 2. Sänkningen fram till 2030 är lika inspirerande som ambitiös. De arbetar också för att hälften av leverantörerna ska skriva under på Science Based Targets innan 2027.

Emma berättade också om hur de använder EcoVadis som verktyg i hållbarhetsarbetet.

Det blir fler tillfällen med liknande teman

Summerat blev det en bra förmiddag med intensivt mingel och diskussioner i pauserna. I utvärderingen gavs förslag på många nya teman att lära sig mer om och diskutera med sina branschkollegor om.

Dela via

Nätverk

Program för effektiv produktion

Ett program för effektiv produktion Faktaruta 5 tillfällen per år. Halva eller hela dagar. ca 2 månader mellan varje tillfälle…

23 februari, 2024 — Lästid 2 min

IUC Industrihubb erbjuder | Nätverk

Produktionschefsnätverket - Nu öppnar anmälan

Vi fortsätter med att genomföra nätverk. Nu satsar vi på ett nätverk för produktionschefer. Ett litet nätverk där en grupp…

28 juni, 2023 — Lästid 2 min

Nätverk

Kvalitetsnätverk bygger relationer inom industrin

Nätverk har i alla tider fått människor att lyfta blicken, samverka och utvecklas. Ämnesnätverket Kvalitet är ett bra exempel för…

21 maj, 2023 — Lästid 2 min

IUC Industrihubb | Medarbetare

Välkommen Lena!

Vi hälsar Lena Kihl varmt välkommen till oss på IUC Industrihubb i rollen som projektledare. Lena kompletterar vårt team av…

24 april, 2024 — Lästid 2 min