”En lärorik workshop, där alla deltagare fick chansen att programmera en robot”

IUC Industrihubb bjöd in till workshop med fokus på kollaborativa robotar. Hur kan vi öka den kollaborativa robotens användning och ge fler medarbetare trygghet i användningen?

Introduktion där alla handgripligen får prova att programmera och experimentera.

Workshopen riktade sig till operatörer och tekniker som behövde öka sina kunskaper om hantering och programmering av grundläggande funktioner. Den nya kunskapen är tänkt att öka användandet, väcka nyfikenhet och kreativitet kring möjliga applikationer för roboten.

­– Det är inte ovanligt att ett företag har köpt in i en Cobot vid någon tidpunkt men att eldsjälen bakom inköpet inte haft tid att driva arbetet vidare. Eller så har kanske personen med kunskapen slutat och så blir roboten med tiden stående utan att användas i sin fulla potential. Syftet med dagen var att puffa i gång det hela igen berättar Christopher Sund, industriutvecklare vid IUC Industrihubb.

Upplägget på workshopen innebar en minimal teoridel och maximalt med tid att prova på och experimentera. Fredrik från Cobot Sweden var med och svarade på frågor och gav tips om man körde fast samt flikade in med lite förevisning av olika funktioner när det var läge för det.

– De deltagande företagen fick ett case att jobba med efter att alla fått en grundläggande introduktion och kunnat experimentera och lära lite. Att det fanns ett verkligt problem som gruppen i stort lyckades lösa under eftermiddag var nog det som gjorde det hela så bra. Värdföretaget hade en Robot som stod och en applikation/station för den men lite kunskap i hur de skulle jobba med roboten berättar Christopher.

Ett av de medverkande företagen var Lantmännen Unibake.
– Vi tyckte workshopen var väldigt givande. Dagen gav en mycket bra bild av vad som är möjligt med moderna robotar. Dessutom upptäckte jag att programmering av robotar har blivit mycket smidigare nuförtiden. Till och med jag lyckades programmera lite. Hade den gamla åsikten kvar att robotprogrammering bara var möjligt för några högspecialiserade människor vilket såklart i en del fall fortfarande stämmer, men på många områden har det blivit nåbart för andra med, säger Abraham Janssen, Production technician.

Deltagarna tar sig an att programmera roboten för få i gång en applikation som stått stilla en tid. Vid slutet av dagen var ett fungerande program på plats!

Vad tyckte företagen?

Vi frågade några av de medverkande företagen vad dom tyckte om workshopen.

Företag: Lantmännen Unibake i Örebro, för många känd som Korvbrödsbagarn.
Vad gör ni på företaget? Det är inte bara korvbröd vi bakar trots namnet Korvbrödsbagarn men också hamburgerbröd. Och detta i alla möjliga varianter. Vi har ett av Europas största specialbagerier för korv- och hamburgerbröd.
Antal anställda: Vi är 140 i produktionen och 40 tjänstemän. Vi kör 24/6.
Hur länge har ni funnits? Från början startade Korvbrödsbagarn i Karlskoga 1957 och efter en tid byggdes ett ytterligare bageri i Örebro. 1976 började Korvbrödsbagarn även baka hamburgerbröd.
Vad tyckte ni om workshopen?
– Vi tyckte att det var väldigt givande. Gav en mycket bra bild av vad som är möjligt med moderna robotar. Dessutom upptäckte jag att programmering av robotar har blivit mycket smidigare nuförtiden. Till och med jag lyckades programmera lite. Hade den gamla åsikten kvar att robotprogrammering bara var möjligt för några högspecialiserade människor vilket såklart i en del fall fortfarande stämmer men på många områden har det blivit nåbart för andra med.
Vad har ni lärt er? Att det finns mycket mer att göra med robotar än vad man kanske tänker på från början. Det snurrade bara i huvudet med idéer efter workshoppen. Det visade sig också att tröskeln för att komma igång med det inte behöver vara så hög.
Hur kommer ni att använda kollaborativa robotar i ert företag? Oklart i nuläget men båda jag och mina kollegor ser en del möjligheter på Lantmännen Unibake. Framförallt i packningsområdet.

Företag: Emhart Glass Sweden AB
Vad gör ni på företaget? Glasmaskiner för förpackningsglas, tex vinflaskor, barnmatsburkar och liknande. På fabriken i Örebro tillverkar vi mekaniska komponenter till maskinerna genom främst skärande bearbetning av metall.
Antal anställda: I Örebro ca 200 st, globalt ca 1000st.
Hur länge har ni funnits? Länge… I Örebro sen 40-talet har jag för mig men över 250 år i Sverige.
Vad tyckte ni om workshopen? Kanonbra! Vi fick lära känna andra i liknande situation (nätverka) och lära oss på ett väldigt praktiskt sätt. Jättebra för att öppna ögonen för hur man kan använda de här robotarna.
Vad har ni lärt er? Oj, se förra svaret… 😊 Vi fick lära oss hur man använder robotarna men framför allt hur man programmerar.
Hur kommer ni att använda kollaborativa robotar i ert företag? Ja, vi gör det idag (strax) och har som ambition att använda fler på ganska kort sikt.

Företag: Sigma Polymer Group AB
Vad gör ni på företaget: Polymer Group är en tillverkare och underleverantör, specialiserad på ett komplett utbud av högkvalitativa polymerlösningar. Vi erbjuder tekniska komponenter i gummi, gummi till metall, silikon och polyuretan. Vår expertis och erfarenhet av gummi till metallbindning gör oss till en uppskattad och föredragen leverantör till ett stort antal företag och industrier.
Antal anställda: 4 st produktionssiter, 3st i Sverige och en i Estland. Vi är 230 anställda. Örebro siten har 70 anställda.
Hur länge har ni funnits? 1946 startade gummitillverkningen i Örebro och då hete företaget Örebro Tekniska Gummi, men 2020 Blev det Sigma Polymer Group AB.
Vad tyckte ni om workshopen? Det var en lärorik workshop, där alla deltagare fick chansen att programmera en robot. Extra kul var att vi på Sigma Polymer Group hade ett ”riktigt case” som vi hade förberett, så vi som deltog fick bygga ett robotprogram runt. Och efter lite finlir så fungerar den utrustningen, och kommer att finnas i vår produktion snart.
Vad har ni lärt er? Att ”våga” programmera en robot. Upptäcka vilka möjligheter en kollaborativ robot kan göra, och inte göra 😉. Vi fick en grundläggande utbildning som vi kan stötta oss på när vi ser ett ”case” som vi kan använda en kollaborativ robot.
Hur kommer ni att använda kollaborativa robotar i ert företag?
Vi kommer att använda robotarna till mestadels monotona arbetsuppgifter där vi kan minimera en del krävande arbetsmoment som idag görs av människan. Vi vill också kunna använda kollaborativa robotar i moment där vi kan öka kvalitén dvs en robot gör alltid lika.

 

Vill du veta med om kollaborativa robotar eller hur IUC Industrihubb kan hjälpa ditt företag –  hör av dig till Christoffer eller Anders.

Industriutvecklare

076-771 75 55

Christopher Sund

Industriutvecklare

Kontaktuppgifter

  • 076-771 75 55

Industriutvecklare/VD

072-146 07 49

Anders Moberg

Industriutvecklare/VD

Kontaktuppgifter

  • 072-146 07 49

Dela via

Automation | automationscheck | Robotisering

Automationscheck för utveckling

Är ni ett litet eller medelstort tillverkande företag som vill utveckla tillverkning mot högre grad av automatisering eller robotisering? D…

15 februari, 2023 — Lästid 1 min

Flödeskartläggning | IUC erbjuder | Utveckling

Med fokus på förbättringar i flödet och företagets vi-känsla

Guldsmedshyttans mekaniska erbjuder legotillverkning i form av svetsning och skärande bearbetning. Det handlar om fåstyckstillverkning och stora detaljer, ofta p…

23 maj, 2023 — Lästid 5 min

IUC Industrihubb erbjuder | Utveckling

Strategiskt bollplank i ledningsgruppsarbetet

Mattias Brink, VD på Itaab Trading AB träffade Anders Moberg under hösten 2022 när Anders var på besök för att…

10 mars, 2023 — Lästid 1 min

IUC erbjuder | Medarbetare

Välkommen Thomas!

Vi hälsar Thomas Olsson varmt välkommen till oss på IUC Industrihubb i rollen som industriutvecklare. Vad kommer du att jobba…

11 april, 2024 — Lästid 2 min