Ägardirektiv

Historik/Bakgrund 

IUC Industrihubb AB grundades sent hösten 2022 och har varit operativt från början av 2023. Syftet är att vara IUC-bolaget i Örebro län och därmed verka för att stärka länets industri. Industriföreningen Industrihubb är ensam ägare av IUC Industrihubb AB.

Genom detta ägardirektiv ges aktiebolaget ägarnas förväntningar för kommande år. I plan ligger att revidera och hålla detta direktiv aktuellt på årsbasis.

1. Verksamhet

För industriregionen som helhet är det viktigt att de produkter och tjänster som industrin levererar är konkurrenskraftiga. Det är IUC Industrihubbs uppdrag att arbeta för att stärka denna konkurrenskraft på olika sätt.

Den nuvarande verksamheten vilar på två ben och dessa ska fortsatt vara grunden för IUC Industrihubb ABs verksamhet. Det första benet är att erbjuda nätverk, utbildningar och insatser. Det andra benet är att söka och genomföra offentligt hel- eller delfinansierade projekt.

Strategiska inriktningar för kommande år är att behovsdrivet arbeta för att stärka länets industris: 

  • förmåga inom produktionseffektivisering,
  • personal genom kompetensutveckling,
  • förmågan inom innovation och produktutveckling,
  • attraktionskraft som arbetsgivare,
  • samt stärka det enskilda företaget i för dem aktuella industrifrågor.
2. Verksamhetsstruktur 

IUC Industrihubb AB ska fortsatt vara majoritetstyrt och majoritetsägt av Industriföreningen Industrihubb.

En minoritetspost om max 20% kan säljas till en eller flera offentliga aktörer om, och endast om, det ger fördelar för Industriföreningen Industrihubbs medlemmar, länets industri som bransch samt det offentliga systemet.

3. Tillväxt under perioden 

Tillväxtambition är att vara 100 medlemmar senast 2027.  Utöver det ska behoven styra verksamhetens omfattning.

4. Finansiering av expansion/uppbyggnad 

Finansiering av verksamheten ska ske genom eget kassaflöde, samt genom krediter.

5. Finansiella mått  

Robusthet i ekonomi är det viktigaste för att kunna bedriva verksamheten.

Därför behöver bolaget säkerställa en likviditet om

  • 16,6% av årliga personalkostnaden (motsvarande 2 månadslöner) senast under 2026
  • 25% av årliga personalkostnaden (motsvarande 3 månadslöner) senast under 2028

Syftet med de likvida resurserna är att hantera riskerna enligt punkt 8.

Ingen utdelning till ägarna.

6. Marknaden 

IUC Industrihubb ska vara det självklara valet inom innovationsstödsystemet och det företagsfrämjandesystemet när det kommer till industrifrågor.

Marknaden för IUC Industrihubb AB är industrin i länet samt offentliga aktörer. Huvudmarknaden för den del av verksamheten som bedriver offentligt finansierade projekt är länets små och medelstora industriföretag.

Genom gott ambassadörskap och bra marknadsföring ska organisationen etablera, stärka och få utväxling av de två varumärkena. Dessa är det nationella varumärket IUC samt det regionala varumärket Industrihubb.

När det finns gemensamma frågor ska IUC Industrihubb samarbeta med andra organisationer för att få större utväxling för sina medlemmar och för länets industri som helhet.

IUC Industrihubb ska alltid leverera kvalitativa insatser. Detta ger nöjda kunder och leder till att alltid vara det självklara valet.

7. Medarbetare 

IUC Industrihubb AB ska vara en bra och attraktiv arbetsgivare som strävar mot att vara ett föredöme.

Våra medarbetare har hög kompetens, rätt personlighet och rätt förmåga för att arbeta i det sammanhang IUC Industrihubb verkar.

Kollektivavtal finns.

8. Riskavvägande 

Verksamheten bär med sig ett antal större risker som ska hanteras på ett proaktivt sätt.

  • Finansiella risker
    Verksamheten blir likvidberoende på grund av projektens utformning där kostnader upparbetas över en period, vanligtvis kvartal eller halvår, och där till efterkommande handläggning hos myndigheter. Denna risk behöver mötas med att bygga upp egen likviditet och beroendet av kreditgivare bör minimeras.
  • Projektrisker
    Det finns risker med de projekt som IUC Industrihubb driver kopplat till såväl projektmål som kostnadstäckning. För att möta denna risk måste verksamheten arbeta proaktivt samt ha riskminimerande rutiner.
  • Operativa risker
    Beroende på att delar av verksamheten är en projektverksamhet uppstår det operativa risker kopplat till anställningsformer, personal och kompetens.
  • Systemrisker
    IUC Industrihubb är en del av det så kallade aktörslandskapet inom det innovationsstödjandesystemet och det företagsfrämjandesystemet. Här kan risker för organisationens syfte uppstå om uppdraget missförstås av andra aktörer eller om samarbeten med överlappande aktörer inte fungerar.
9. Produktutveckling och produktförnyelse 

IUC Industrihubb AB ska löpande kartlägga den regionala industrins behov. Med denna kartläggning som bas arbeta med den interna produkt- och tjänsteutvecklingen. Detta leder till att hitta rätt innehåll i de aktiviteter och insatser som erbjuds medlemmarna så som utbildningar, seminarier och nätverk, men även att hitta helt nya former av erbjudanden.

Dessutom ska produkt- och tjänsteutveckling ske genom att söka nya utvecklingsprojekt baserat på medlemmarnas behov och möjligheterna i utlysningar från olika offentliga aktörer/fonder.

10. Framtida ägare 

IUC Industrihubb AB ska etableras som en långsiktig institution kopplat till den regionala industrin och det innovationsstöd-/företagsfrämjande system som finns här. Därmed finns inget syfte att ha en annan majoritetsägare än en ideell industriförening.

 

Beslutat 2025-04-03