WallinsMat fick hjälp av Industrihubben

Strax innan påsk så hörde Johan Wallin på WallinsMat av sig till Industrihubben. Det blev början på ett bra samarbete som bland annat lett till en automationscheck och steg mot högre automationsgrad i packprocessen.

Det började med att WallinsMat hade besök av kommunledningen för Kumla kommun som fick se satsningen på ny lokal och det nya produktbenet. Det var där och då Johan fick tipset att kontakta Industrihubben, Region Örebro läns satsning för att etablera en aktör för industriutveckling i länet.

WallinsMat tillverkar specialkost i form av gluten- och laktosfria bageriprodukter. Därutöver har de lanserat ett nytt produktben, frysta portionspackade färdigmatsrätter. Till exempel glutenfria och laktosfria pizzor och piroger till dagligvaruhandeln, med Coop som första kund. Att det är utan tillsatt socker är något som Johan Wallin lägger tyngd på.

– Lite nyttigare, lika gott.

Efter etablerad kontakt besökte Anders och Christopher företaget och genomförde en behovsanalys enligt IUC-nätverkets metodik. Automation var ett högt prioriterat utvecklingsbehov för att klara av att möta framtiden i form av volymer. Själva behovsanalysen var något Johan Wallin uppskattade.

– Jag kunde framföra det jag ville ha sagt. Vi satt i lugn och ro och pratade igenom utvecklingsbehoven.

Med förståelse för utvecklingsbehoven kunde nu Industrihubben bevaka stödsystemet. Då kom en för WallinsMat relevant möjlighet med en automationscheck från Tillväxtverket i efterdyningarna av Robotlyftet. Med Christopher på Industrihubben som bollplank fick Johan fram en offert från en expertkonsult på en förstudie som låg till grund för en ansökan om en automationscheck, en ansökan som beviljades av Tillväxtverket. Själva bollplanket från Industrihubben uppskattades av Johan Wallin.

– Utan Christopher som bollplank hade ingen ansökan blivit av.

Automationschecken användes till en förstudie för att i flera automationssteg lösa ut den flaskhals som packprocessen är. Förstudien hjälpte WallinsMat att skapa en plan baserad på etapper och en tågordning för etapperna baserad på nytta i förhållande till investering.

När vi gör denna uppföljning enas vi om att fortsatt bevaka möjligheterna till stöd och förnya behovsanalysen under första halvåret 2023 för att se vilka nya saker Industrihubben kan stötta med i WallinsMats utveckling.

För målbilden är glasklar. Företaget skall med de nya lite nyttigare produkterna, i kombination med en effektiv och rationell produktionsapparat, expandera rejält kommande år.

Vill du veta mera? Kontakta oss!

Industriutvecklare/VD

072-146 07 49

Anders Moberg

Industriutvecklare/VD

Kontaktuppgifter

  • 072-146 07 49

Industriutvecklare

076-771 75 55

Christopher Sund

Industriutvecklare

Kontaktuppgifter

  • 076-771 75 55

Dela via

Allmänt

Läs rapporten om Regionala försörjningskedjor

Nu släpper vi rapporten från arbetet med regionala försörjningskedjor som IUC Industrihubb och Västra bergslagens industriförening genomfört. Läs sammanfattningen nedan…

9 februari, 2023 — Lästid 2 min

IUC erbjuder | Medarbetare

Välkommen Thomas!

Vi hälsar Thomas Olsson varmt välkommen till oss på IUC Industrihubb i rollen som industriutvecklare. Vad kommer du att jobba…

11 april, 2024 — Lästid 2 min

IUC erbjuder | Komptensbehov

Strategiskt stöd inom kompetensförsörjning  

Från och med nu har Industrihubben ett nytt erbjudande till länets industriföretag. Vi kommer att kunna erbjuda stöd till det…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Förstudie | Komptensbehov

Årets intressantaste förstudie – hitta industrins behov av korta utbildningsinsatser.

IUC Industrihubb startar en otroligt viktig förstudie. Vi ska hitta industrins behov av korta utbildningsinsatser och sedan söka EU-stöd för…

23 februari, 2024 — Lästid 1 min