Industrihubben har under våren och sommaren inlett en förstudie för att undersöka vilka behov av kompetensutveckling hos befintlig personal som finns hos länets industriföretag. Nu är det dags för en statusuppdatering.
Inom ramen för förstudien har vi nu hunnit besöka ett 40-tal företag för att inventera utbildningsbehoven, i första hand behoven av korta utbildningar på några dagar. Förstudien ger ett entydigt resultat, utbildningsbehovet bland de anställda inom industrin är stort.
- Störst behov är det på de grundläggande utbildningarna så som ritningsläsning, mätteknik, truck & travers, HLR, mm.
- Även stort inom rent yrkestekniska utbildningar automation, robotprogrammering i specifika system, CNC-utbildningar, produktionsutveckling/effektivisering, mm.
- Utbildningar för att utveckla företagskulturen kopplat till ledarskap, medarbetarskap och självledarskap lyfts också fram av många företag.
Vad gäller miljöfrågor och hållbarhetsfrågor så har storföretagen börjat ställa större krav på sina underleverantörer och medvetenheten finns hos företagsledningarna om att det är viktigt för konkurrenskraften. Dock upplever många att intern kompetens saknas vilket gör att det är svårt att komma vidare. Här efterfrågas utbildningar generellt i hållbarhet kopplat till miljö.
En annan insikt är att systematiken kring arbetet med kompetensutveckling och kompetensförsörjning är en utmaning för alla inom industrin. Få av de mindre företagen jobbar aktivt med kompetensförsörjning och utbildning, det är oftast något som sker ad hoc.
Det som sker just nu under hösten är att vi arbetar med att sammanställa en slutrapport och lägga grunden för en ansökan om ett så kallat genomförandeprojekt under 2025 – 2028. Parallellt fortsätter vi att besöka fler företag och vill passa på att tacka alla som bidragit hittills.
Mycket kan ändras men en av de stora utmaningarna vi identifierat hittills, och planerar att bygga ett projekt kring, är behovet av att se till att viktig kompetens finns spritt på många individer i samma organisation. Detta ger en robusthet och styrka för den anställda individen men också till företaget och samhället. Ett klassiskt win-win-win förhållande.
Förstudien finansieras av Europeiska socialfonden, Region Örebro län och IUC Industrihubb.