Stora kompetensutvecklingsbehov inom industrin i länet

Industrihubben har under våren och sommaren inlett en förstudie för att undersöka vilka behov av kompetensutveckling hos befintlig personal som finns hos länets industriföretag. Nu är det dags för en statusuppdatering.

Inom ramen för förstudien har vi nu hunnit besöka ett 40-tal företag för att inventera utbildningsbehoven, i första hand behoven av korta utbildningar på några dagar. Förstudien ger ett entydigt resultat, utbildningsbehovet bland de anställda inom industrin är stort.

  • Störst behov är det på de grundläggande utbildningarna så som ritningsläsning, mätteknik, truck & travers, HLR, mm.
  • Även stort inom rent yrkestekniska utbildningar automation, robotprogrammering i specifika system, CNC-utbildningar, produktionsutveckling/effektivisering, mm.
  • Utbildningar för att utveckla företagskulturen kopplat till ledarskap, medarbetarskap och självledarskap lyfts också fram av många företag.

Vad gäller miljöfrågor och hållbarhetsfrågor så har storföretagen börjat ställa större krav på sina underleverantörer och medvetenheten finns hos företagsledningarna om att det är viktigt för konkurrenskraften. Dock upplever många att intern kompetens saknas vilket gör att det är svårt att komma vidare. Här efterfrågas utbildningar generellt i hållbarhet kopplat till miljö.

En annan insikt är att systematiken kring arbetet med kompetensutveckling och kompetensförsörjning är en utmaning för alla inom industrin. Få av de mindre företagen jobbar aktivt med kompetensförsörjning och utbildning, det är oftast något som sker ad hoc.

Det som sker just nu under hösten är att vi arbetar med att sammanställa en slutrapport och lägga grunden för en ansökan om ett så kallat genomförandeprojekt under 2025 – 2028. Parallellt fortsätter vi att besöka fler företag och vill passa på att tacka alla som bidragit hittills.

Mycket kan ändras men en av de stora utmaningarna vi identifierat hittills, och planerar att bygga ett projekt kring, är behovet av att se till att viktig kompetens finns spritt på många individer i samma organisation. Detta ger en robusthet och styrka för den anställda individen men också till företaget och samhället. Ett klassiskt win-win-win förhållande.

Förstudien finansieras av Europeiska socialfonden, Region Örebro län och IUC Industrihubb.

 

Vill ditt företag påverka innehållet i ansökan? Tveka inte på att kontakta Lena eller Anders!

Industriutvecklare/VD

072-146 07 49

Anders Moberg

Industriutvecklare/VD

Kontaktuppgifter

  • 072-146 07 49

Projektledare

072-229 71 47

Lena Kihl

Projektledare

Kontaktuppgifter

  • 072-229 71 47

Dela via

Förstudie

Ny förstudie – Hur ser den lokala industrin på innovation?

Industrihubben har fått ett nytt uppdrag. Ta reda på vad industriföretagen har för behov kopplat till deras innovation och vilka…

12 september, 2024 — Lästid 2 min

IUC erbjuder | Komptensbehov

Strategiskt stöd inom kompetensförsörjning  

Från och med nu har Industrihubben ett nytt erbjudande till länets industriföretag. Vi kommer att kunna erbjuda stöd till det…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Förstudie | Komptensbehov

Årets intressantaste förstudie – hitta industrins behov av korta utbildningsinsatser.

IUC Industrihubb startar en otroligt viktig förstudie. Vi ska hitta industrins behov av korta utbildningsinsatser och sedan söka EU-stöd för…

23 februari, 2024 — Lästid 1 min

IUC erbjuder | Utbildning

Samarbete med Ingenjör 4.0 för utbildning inom digitaliserad produktion

Samarbete med Ingenjör 4.0 för utbildning inom digitaliserad produktion IUC-bolagen i Sverige har gått ihop för att kunna erbjuda flera…

7 augusti, 2024 — Lästid 2 min